Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 για την Euroleague. Ταυτόχρονα, ακύρωσε και μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες οι οποίες επηρεάζουν ως ένα βαθμό την οικονομική θέση των ομάδων.
Ο Τζόρντι Μπερτομέου παρά την κακή συγκυρία αισθάνεται πως έχει την απόλυτη στήριξη του ισχυρού πυρήνα των ομάδων που αποτελούν την Euroleague. Για αυτό και πολλές φορές οι δημόσιες τοποθετήσεις του εμπεριέχουν μεταξύ άλλων και αλαζονικό ύφος. Η στήριξη στο πρόσωπο του παραμένει από την πλειοψηφία των ομάδων αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Το μέλλον του θα κριθεί από την ικανότητα του να διατηρήσει τα κεκτημένα όπως είναι η στήριξη εταιρειών- κολοσσών που συνεισφέρουν τα τελευταία χρόνια στην οικονομική βιωσιμότητα της διοργάνωσης.
Μια από τις παραδοσιακές «συμμάχους» της Euroleague είναι και η IMG μέλος της εταιρείας Endeavor( πρόκειται για ένα αμερικάνικο γκρουπ συμφερόντων με ειδίκευση στην αθλητική ψυχαγωγία), η οποία όμως σήμερα καταγράφει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατα αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κατάφερε να λάβει δάνειο ύψους 260 εκατ.δολαρίων με 11% επιτόκιο. Συνολικά το οικονομικό άνοιγμα της υπολογίζεται πάνω από 4 δις δολάρια!
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η TurkishAirlines(όπως κι όλες οι αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο), κεντρικός χορηγός της Euroleague τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία που πλέον προσβλέπει σε πρόσβαση σε κρατικά ταμεία για να μείνει όρθια έσπευσε παρόλα αυτά να ανακοινώσει την επέκταση της συνεργασίας της με την κορυφαία διοργάνωση.
Τα τελευταία 20 χρόνια η Euroleague πέτυχε πολλά. Κατάφερε να αναβαθμίσει το προϊόν, εργάσθηκε με συνέπεια και επαγγελματισμό για να οργανώσει όλο το φάσμα των υπηρεσιών της όμως έδειξε και αδυναμίες. Παρά την προσπάθεια που έκανε δεν μπόρεσε να διεισδύσει στον βαθμό που θα ήθελε σε άλλες μεγάλες αγορές(Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σκανδιναβία). Δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα των ομάδων(κάτι περισσότερο από 2 εκατ. ευρώ λαμβάνει συνολικά ο κάτοχος της διοργάνωσης). Τέλος, η συνεχής παρουσία των ίδιων και των ίδιων(3-4 ομάδων), τα τελευταία χρόνια σε τελικές φάσεις μάλλον «πληγώνει» το γόητρο της κορυφαίας διοργάνωσης.
Η προβληματική ανάπτυξη εσόδων των ομάδων και η έλλειψη σοβαρού οικονομικού κινήτρου για όσους συμμετείχαν στο παρηκμασμένο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν κυρίως αυτό που άνοιξε την «κερκόπορτα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην Euroleague το 1999.
Αυτό είναι σήμερα που απειλεί την κυριαρχία της. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως η FIBA δεν εμφανίζεται τόσο …ανήμπορη όσο τότε.
0 Σχόλια