H Basket League (A1 Ανδρών) στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, είναι η μοναδική λίγκα το πρωτάθλημα της οποίας συνεχίζεται στην Ελλάδα, καθώς κρίθηκε από τις Αρχές πώς μόνο η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία (κι όχι για παράδειγμα η Α2 Ανδρών ή η Α1 Γυναικών) είναι σε θέση να ακολουθήσει και να τηρήσει αυστηρά πρωτόκολλα υγείας.
Τι συμβαίνει όμως σε υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Η Μάγδα Γεωργίου, προπονήτρια μπάσκετ, με θητεία σε ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Κρόνος Αγ. Δ., το Κολλεγίου Deree και ο Πρωτέας Βούλας, προχώρησε μια έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούν σε αρκετές χώρες της "γηραίας ηπείρου".
"Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα της FIBA το FECC (FIBA Europe Coaching Certificate), μέσα από το οποίο είχα την δυνατότητα να γνωρίσω δεκάδες προπονητές από πολλές χώρες. Κάπως έτσι αξιοποίησα αυτές τις γνωριμίες ώστε να λάβω πληροφορίες που ήθελα. Υπήρχαν και περιπτώσεις που χρειάστηκε να επικοινωνήσω με Έλληνες-Ελληνίδες που είτε αγωνίζονται, είτε κοουτσάρουν ομάδες στο εξωτερικό. Κάπως έτσι, έφτιαξα μια λίστα σε pdf για όσα ισχύουν με τα εγχώρια πρωταθλήματα άλλων χωρών. Να σημειώσω πως αυτά τα στοιχεία ίσχυαν μέχρι 4 Νοεμβρίου", εξηγεί στο Sportbubble η Μάγδα Γεωργίου.
"Το συμπέρασμα μου είναι πως η Ελλάδα παρακολουθεί την τάση που υπάρχει στο εξωτερικό, ακολουθεί αντίστοιχα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα που έχουμε σε Σκανδιναβικές χώρες όπου θεωρούν την άθληση απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας του πολίτη.
Σε πολλές χώρες υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: Έχουν αναπτυγμένο τον σχολικό ή ακόμη και τον Πανεπιστημιακό αθλητισμό, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μόνο ιδιωτικές ακαδημίες που εντάσονται σε ερασιτεχνικούς συλλόγους. Ίσως και γι' αυτό σε αυτές τις χώρες συνεχίζουν και σε μικρή ηλικία τα παιδιά να αθλούνται ακόμη και με πανδημία".
Αξιοσημείωτο είναι πως στο σύνολο σχεδόν των χωρών που δίδεται η άδεια λειτουργίας της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, ταυτόχρονα υπάρχει σχετική άδεια και για την Α1 γυναικών(στις περισσότερες χώρες η κατηγορία είναι επαγγελματική), σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η διοργανώτρια αρχή (ΕΟΚ) δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τήρηση πρωτοκόλλων.
Όπως βλέπουμε από την έρευνα της Μάγδας Γεωργίου στην Γερμανία παίζει μπάσκετ η Α1 και Α2 Ανδρών όπως και η Α1 και Α2 Γυναικών. Στη Γερμανία διακόπηκαν οι αγώνες σε αναπτυξιακό επίπεδο(Ακαδημίες). Στην Ιρλανδία υπάρχει διακοπή σε όλα(αναφερόμαστε πάντα στο άθλημα του μπάσκετ) με πρόβλεψη επιστροφής στην δράση από τις αρχές Ιανουαρίου .
Στην Σλοβενία παίζει μόνο η Α1 Ανδρών -Γυναικών. Στην Φινλανδία όλες οι κατηγορίες του μπάσκετ παίζουν κανονικά. Στην Ιταλία συνεχίζουν Α1-Α2 Ανδρών-Γυναικών όχι όμως και οι αγώνες τμημάτων υποδομής. Στη Σουηδία οι αγώνες γίνονται κανονικά με πρόβλεψη για test ενώ αποφασίστηκε να επιτραπούν οι προπονήσεις για παιδιά γεννημένα από το 2005. Στην Τσεχία τα πρωταθλήματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι, ενώ στο Λουξεμβούργου θα μπουν στα γήπεδα από αρχές Γενάρη.
Στη Νορβηγία τα πρωταθλήματα διεξάγονται υπό όρους. Κάποιοι από τους όρους είναι ότι δεν επιτρέπονται πάνω από 50 άτομα στο γήπεδο, οι παίκτες πρέπει να κάθονται σε απόσταση 1 μέτρου στον πάγκο, όποιος μπαίνει αλλαγή πάντα βάζει αντισηπτικό, το επόμενο ματς που ακολουθεί στο ίδιο γήπεδο δεν μπορεί να αρχίσει να στήνεται εάν δεν βγουν από το γήπεδο όλοι οι προηγούμενοι και δεν απολυμανθούν οι πάγκοι και τα καθίσματα, στο τέλος του αγώνα δεν επιτρέπεται η χειραψία παρά μόνο το χειροκρότημα στον αντίπαλο και τους διαιτητές...
Δείτε όλη την λίστα με τις χώρες:
*Η Μάγδα Γεωργίου κατέχει δίπλωμα προπονητή της ΓΓΑ, είναι επίσης απόφοιτη του τμήματος Sports Management(Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).Έχει Bachelor degree in Business Administration (ΤΕΙ Αθηνών) όπως και MBA from ALBA Graduate Business School. Η Μάγδα έλαβε στο παρελθόν υποτροφία από τον ΣΕΠΚ ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθλητικό προγράμμα της γυναικείας ομάδας του University of Maryland (UM) και προπονήσεις των Washington Wizards.
0 Σχόλια