Λίγo πριν το virtual NBA Draft 2020 (18 Νοεμβρίου, 02:00 ώρα Ελλάδας, ζωντανό από το CosmoteSports), το "ESPN" αφιέρωσε δυο ώρες προκειμένου να παρουσιάσει άγνωστες λεπτομέρειες από το ιστορικό για το ελληνικό μπάσκετ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο draft του 2016.
Το σχετικό αφιέρωμα έγινε στο πλαίσιο του podcast του κορυφαίου ρεπόρτερ του NBA, Άντριαν Βονιαρόφσκι, (το ντοκιμαντέρ υπάρχει στο Spotify με τον τίτλο «The Woj Pod».
Ο Αντετοκούνμπο μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε στη συνέντευξη πως δεν του πολυάρεσε το μπάσκετ μέχρι που παρακολούθησε τον Σχορτσιανίτη να κάνει… κομμάτια την άμυνα των ΗΠΑ, στον αλησμόνητο ημιτελικό στη Σαϊτάμα.
«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς», γύρισε και είπε στον αδελφό του Θανάση
«Ξεκίνησα στα 12 όμως τα πρώτα τρία χρόνια δεν πήγαινα καθημερινά για προπονήσεις. Βοηθούσα την οικογένειά μου. Μετά τα 15, άρχισα να κατεβαίνω καθημερινά για προπόνηση. Έπρεπε να πάρω δύο συρμούς του μετρό, λεωφορείο και να περπατήσω. Χρειαζόμασταν με τα αδέλφια μου 1,5 ώρα να πάμε και άλλη τόση μέσα στη νύχτα», είπε ο Αντετοκούνμπο.
Το email στον Δημητρόπουλο
Ο μάνατζερ Γιώργος Δημητρόπουλος, το 2012 είχε λάβει ένα mail από έναν μάνατζερ από το Ισραήλ. Ο Γιαρόν Αρμπελ, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και εργάζεται για τους Νιου Ορλεανς Χόρνετς, μόλις είχε δει κάποια βίντεο στο Youtube για τον Αντετοκούνμπο και έστειλε το maιl στον Δημητρόπουλο γράφοντας για έναν 17χρονο, τότε, με μακριά χέρια, που έπαιζε πλέι μέικερ. Τον ρώτησε αν τον γνωρίζει κανείς και η απάντηση του Δημητρόπουλου ήταν: «όχι» όμως στη συνέχεια κατάλαβε πως επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό.
«Είχαμε πάει για φαγητό. Έφαγε ένα μπέργκερ και ήπιε κόκα κόλα. Συζητήσαμε για τις προοπτικές που έχει και του είπαμε πως σε ένα χρόνο μπορεί να είναι στο draft του NBA», λέει ο Δημητρόπουλος. Η αντίδραση του Αντετοκούνμπο ήταν να πει ένα ξερό...«ok», δείγμα πως δεν τον… πολυπίστευε.
Σύντομα όμως συνειδητοποίησε πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Μάνατζερ από το NBA, όπως οι Ντάνι Εϊντζ κι ο Ντάνι Φέρι άρχισαν να επισκέπτονται την Ελλάδα για να δουν για ποιον λόγο γίνεται ντόρος για ένα μικρό παιδί που δεν παίζει καν σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα.
Η ομάδα που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αρχικά ήταν οι Ατλάντα Χοκς. Κάποια στιγμή ο Γιάννης κλήθηκε να πάει σε καμπ στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου θα τον έβλεπαν περισσότερα μάτια από το ΝΒΑ, λίγους μήνες πριν από το ντραφτ. Εκεί το ενδιαφέρον αυξήθηκε.
Το μυστικό ταξίδι
Ο Αντετοκούνμπο έκανε το μεγάλο ταξίδι για τις ΗΠΑ. Πρώτη φορά μακριά από το σπίτι του, χωρίς τους γονείς του. Η μητέρα του δεν ήθελε να πάει μόνος του, αλλά λόγω των προβλημάτων με τα χαρτιά τους, υπήρξαν αρκετά εμπόδια. Ταξίδεψε μαζί με τον αδελφό του, Θανάση, αν και ο ίδιος δεν ήθελε να πάει χωρίς την οικογένειά του.
"Υπήρχαν πολλά εμπόδια για να έρθει στις ΗΠΑ. Ακόμη και όταν τον ανακαλύψαμε, σκεφτήκαμε πως όσο ταλέντο κι αν έχει, το ότι δεν είχε χαρτιά θα μας δημιουργούσε περισσότερους πονοκεφάλους και χρονοβόρες διαδικασίες. Όμως άξιζε τον κόπο και θέλαμε να προχωρήσουμε", ανέφερε ο Άλεξ Σαράτσης συνεργάτης των Δημητρόπουλου-Πάνου στις ΗΠΑ.
Πριν πάει όμως στη Νέα Υόρκη για το ντραφτ, έπρεπε να κάνει μία στάση στην Ατλάντα. Εκεί, ο GM των Χοκς, Ντάνι Φέρι, και ο τότε προπονητής της ομάδας, Μάικ Μπουντενλχόζερ (που τώρα είναι προπονητής του στους Μπακς), ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Το ταξίδι έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς δεν ήθελε καμία πλευρά να μαθευτεί. Και επαναλάμβαναν στον Γιάννη και τον Θανάση πως δεν πρέπει να ανεβάσουν απολύτως τίποτα στα social media.
Οι μάνατζέρ του κρατούσαν αποστάσεις από πολλές ομάδες, καθώς ήθελαν να τον βάλουν σε μία ομάδα με ένα περιβάλλον που θα άρμοζε σε ένα παιδί που έφευγε για πρώτη φορά από το σπίτι του.
"Πήγαμε στην Ατλάντα και επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις των Χοκς. Έπαθα πλάκα με το γήπεδο που έπαιζαν. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μια μέρα θα παίζω σε τέτοια γήπεδα. Ζήτησα να κάνω προπόνηση και με άφησαν.
Έκανα για δύο ώρες και μετά πήγα να φύγω, αλλά μου είπαν ότι μπορώ να κάνω ντους στα αποδυτήρια. Έπαθα σοκ! Μου έδωσαν και μία βαλίτσα με παπούτσια και κάλτσες. Τότε είπα στον Αλεξ (Σαράτση)πως θα τα πάρω. Και μου απάντησε ότι μου τα είχαν κάνει δώρο! Δεν το περίμενα όλο αυτό", είπε, ενθυμούμενος με ενθουσιασμό εκείνες τις ημέρες ο Αντετοκούνμπο.
Ο Σαράτσης επιβεβαίωσε πως οι άνθρωποι στην Ατλάντα είχαν ρίξει όλο το βάρος πάνω του και ήθελαν να είναι ο πρώτος παίκτης που θα επέλεγαν στο ντραφτ.
Αντετοκούνμπο.
"Πίστευα ότι θα παίξω στην Ατλάντα"
Την ημέρα που έφτασε στην Ατλάντα, μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ακολούθησε ένα δείπνο στο σπίτι του Φέρι με την οικογένειά του όπου ο Αντετοκούνμπο ένοιωσε πολύ φιλικά. Είδε πως υπάρχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον για να τον πάρουν στους Χοκς και ο ίδιος είχε αρχίσει ήδη να σκέφτεται το μέλλον του εκεί.
"Όταν πήγα στο σπίτι του Φέρι, είδα πως ήταν σε ένα προάστιο με μεγάλους δρόμους και έπαθα σοκ. Στο σπίτι του, μόλις άνοιξε η πόρτα κοίταζα άφωνος. Είχαν μπουφέ για το φαγητό και τον ρώτησα: Αν δουλέψω σκληρά μπορώ να τα αποκτήσω όλα αυτά; Η απάντηση που μου έδωσε ήταν πως "ναι". Κι εκεί του είπα ότι του υπόσχομαι ότι θα δουλέψω όσο πιο σκληρά μπορώ κάθε μέρα", συνέχισε ο Γιάννης.
"Έλεγα στον Θανάση πως θα πάρουμε εδώ σπίτι, θα πάρω ένα αυτοκίνητο… Έκανα σχέδια", ανέφερε και μετά ακολούθησε το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, με το μυαλό του να είναι ήδη στην Ατλάντα.
Η εμπειρία της Νέας Υόρκης , το κοστούμι και οι Μπακς
Όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Αντετοκούνμπο είχε ενθουσιαστεί τρελά.: "Ηταν η πρώτη φορά σε μία άλλη πόλη και μάλιστα τη Νέα Υόρκη. Με τον Θανάση χοροπηδούσαμε στα κρεβάτια από τον ενθουσιασμό μας. Για το ντραφτ όμως δεν είχα κοστούμι. Θα πήγαινα με ένα t-shirt. Δεν ήξερα ότι έχει dress code. Δεν ήξερα τίποτα για το NBA. Ούτε καν τον κομισάριο. Στην πορεία μάθαινα πράγματα. Πήγαμε από κάτω και δοκιμάσαμε μερικά κοστούμια και κατέληξα σε αυτό που έβαλα", εκμυστηρεύτηκε.
Παρά το καλό κλίμα που υπήρχε μεταξύ Γιάννη και Ατλάντα οι Χοκς τελικά στη διάρκεια του draft έκαναν πίσω δείχνοντας πως ήθελαν να πάρουν έναν παίκτη έτοιμο να πρωταγωνιστήσει. Η περίπτωση του Ντένις Σρέντερ τους ενδιέφερε. Σκέφτηκαν πως αν ήταν ακόμη ελεύθερος ο Αντετοκούνμπο, θα τον επέλεγαν στο επόμενο πικ. Ήδη όμως οι Μιλγουόκι Μπακς είχαν αποφασίσει να κάνουν την κίνηση τους.
Οι Χοκς επέλεγαν στο Νο17 και το Νο18 του ντραφτ. Καθώς περνούσαν τα πρώτα ονόματα, ο Σαράτσης δεν ανησυχούσε.
Πρώτο «τεστ» ήταν η Οκλαχόμα στο Νο12 που θα μπορούσε να τον «κλέψει», ωστόσο επέλεξε τον Στίβεν Ανταμς. Στο Νο13 ήταν το Ντάλας που επίσης ενδιαφερόταν. Τελικά πήγε στη λύση του Κέλι Ολίνικ, τον οποίο έστειλε τελικά στους Σέλτικς με ανταλλαγή. Στο Νο14 πήγε η Γιούτα και ακολουθούσε στο Νο15 το Μιλγουόκι.
Εκεί ήταν που ακούστηκε το όνομά του από τον Ντέιβιντ Στερν, ο οποίος… πάσχισε να πει το επίθετο του Αντετοκούνμπο, αλλά το πέτυχε με τη μία, στην τελευταία του βραδιά ως κομισάριος σε draft.
Οι Μιλγουόκι Μπακς μόλις είχαν «κλέψει» τον Αντετοκούνμπο, κάτι που αποδείχθηκε ως η κίνηση που θα άλλαζε τη μοίρα μιας πολύ κακής ομάδας εκείνη την περίοδο.
"Νομίζω πως το μυστικό που οι Μπακς πήραν τον Γιάννη είναι το ότι κινήθηκαν αθόρυβα. Κανείς δεν τους περίμενε και ήταν ο Τζον Χάμοντ που αποφάσισε να κάνει την κίνηση", εκμυστηρεύθηκε ο Σαράτσης, που είχε το Μιλγουόκι στη λίστα με τους υποψήφιους προορισμούς για τον Greek Freak.
Αντετοκούνμπο: Οι πιο ωραίες στιγμές της ζωής μου.
Όσον αφορά την εμπειρία της Νέας Υόρκης, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Αντετοκούνμπο. "Πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη ήθελα να τραβήξω όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες για να τις δείξω στην οικογένειά μου. Ήταν από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Γιατί ήμουν έξω εκεί μόνος μου και τα κατάφερα. Κατάφερα να μπω στο NBA.
Ο λόγος που ήθελα να πετύχω ήταν οικονομικός. Για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Και είμαι περήφανος για όσα κατάφερα, αλλά και γιατί κατάφερα να επιβιώσω εκείνες τις ημέρες", λέει στο ντοκιμαντέρ ο Αντετοκούνμπο, που επτά χρόνια μετά μετρά 2 τίτλους MVP, 4 συμμετοχές σε All Star Game, έναν τίτλο καλύτερου αμυντικού της χρονιάς, έναν τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς και πλέον κυνηγά και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.
“The Giannis Draft,” A three-episode audio series launching today. Listen to Episode 1: https://t.co/jAYdYmukJJ pic.twitter.com/LcS0Zj7Kwq
— Adrian Wojnarowski (@wojespn) November 16, 2020
0 Σχόλια