Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια απόφαση επανεκκίνησης του αθλητισμού στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Over FM 104,9, o καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε στους λόγους που αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός οριζόντιου lockdown.
"Βάσει της καθημερινής ενημέρωσης που έχουμε από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ συζητάμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών εισηγούμαστε συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν διαφορετικούς κλάδους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο αθλητισμός. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι δραστηριοτήτων, και κατανοώ απόλυτα πόσο πολύ ταλαιπωρούνται αθλητές που δεν μπορούν καν να προπονηθούν. Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι του αθλητισμού αφορά ομαδικά αθλήματα, ομαδικές προπονήσεις και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνήσει κανείς στο άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας".
-Όταν εισηγηθήκατε στα μέσα του φθινοπώρου την επιβολή lockdown στον αθλητισμό είχατε στα χέρια σας κάποια επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του ιού στα γήπεδα;
"Τέτοια δεδομένα προφανώς δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν. Δεν μπορείς να υπολογίσεις πόσο τοις εκατό για, για παράδειγμα, συμβάλλει στη μετάδοση του ιού μια αθλητική δραστηριότητα, μια βόλτα ή μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδηγηθήκαμε στη λήψη οριζόντιων αποφάσεων που θα συνέβαλαν στον περιορισμό μετάδοσης του ιού".
-Υπάρχουν στην Επιτροπή σας άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις για τον αθλητισμό καθώς πρόκειται για έναν επαγγελματικό – και όχι μόνο – χώρο με σημαντικές ιδιαιτερότητες;
"Έχουμε πολλές φορές συνεργαστεί τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και με τις Ομοσπονδίες, ιδιαίτερα με την ΕΠΟ. Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο πρόβλημα".
-Για ποιο λόγο ενέκρινε η Επιτροπή σας τη συνέχεια διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Super League και της Basket League, αλλά αρνήθηκε τη συγκεκριμένη δυνατότητα σε άλλες επαγγελματικές λίγκες, είτε του ποδοσφαίρου, είτε άλλων αθλημάτων;
"Δική μου γνώμη είναι ότι η άδεια που δόθηκε στη Super League και την Basket League ήταν και λίγο καταχρηστική. Θα έθετα αντίθετα το ερώτημα: Μήπως δεν έπρεπε καν να έχει δοθεί η συγκεκριμένη άδεια στις δύο κατηγορίες που δόθηκε. Θέλω να διευκρινίσω, ωστόσο, ότι την εποχή που ζητήθηκε η συγκεκριμένη άδεια από τη Super League, οι όροι λειτουργίας των πρωταθλημάτων ήταν εξαιρετικά αυστηροί, με καθημερινά τεστ. Από εκείνη την περίοδο, όμως, η κατάσταση μέρα με τη μέρα άρχισε να χειροτερεύει και κρίναμε ότι αν προχωρούσαμε στο άνοιγμα οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, πλην αυτών που είχαν εγκριθεί, θα στέλναμε και λάθος μήνυμα στην κοινωνία".
-Τι γίνεται ακριβώς με τα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Football League. Πριν από δύο εβδομάδες ο κύριος Σύψας είχε ισχυριστεί ότι δεν είχατε καν ενημερωθεί για αίτημα επανέναρξης λειτουργίας των δύο πρωταθλημάτων. Ισχύει κάτι τέτοιο;
"Δεν είμαι σίγουρος. Απλά, αυτό που γνωρίζω είναι ότι το αίτημα της πρώτης κατηγορίας, της Super League, είχε κατατεθεί πάρα πολύ νωρίς. Τα υπόλοιπα αιτήματα, όσα υπήρξαν, ήρθαν πολύ πιο αργά. Επαναλαμβάνω, βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε".
-Υπάρχει πιθανότητα να δοθεί έγκριση τουλάχιστον έναρξης προπονήσεων σε ομαδικά αθλήματα μέσα στον Δεκέμβριο;
"Καθημερινά αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών εισηγούμαστε συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν γνωρίζω αν ο αθλητισμός θα βρίσκεται στα θέματα συζήτησης, αυτό που προέχει είναι να αξιολογήσουμε την κατάσταση που υπάρχει σε όλη τη χώρα, γιατί επαναλαμβάνω τα πράγματα δεν πάνε καλά, γενικώς".
-Μέχρι να κλείσουν τα σχολεία παρατηρούνταν το φαινόμενο να επιτρέπεται στα παιδιά να γυμνάζονται ή να παίζουν στο προαύλιο του σχολείου τους, αλλά την ίδια ώρα τους απαγορευόταν οι προπόνηση στις εγκαταστάσεις της ομάδας ή της ακαδημίας τους. Υπήρχε κίνδυνος στην προπόνηση ενός συλλόγου και δεν υπήρχε στο σχολείο;
"Η συγκεκριμένη απόφαση σχετιζόταν με το χρόνο έκθεσης τον παιδιών στον κίνδυνο. Άλλος βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει όταν αθλείσαι στο προαύλιο του σχολείου για μία ή δύο ώρες, και άλλος βαθμός όταν προστεθούν σε αυτό το διάστημα άλλες δύο ώρες προπόνησης σε έναν σύλλογο. Όσο αυξάνεται ο χρόνος επαφής με άλλους ανθρώπους, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος μετάδοσης του ιού. Επειδή, λοιπόν, εκείνη την περίοδο κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας των σχολείων – γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο τα σχολεία είναι τα τελευταία που θέλει να κλείνει οποιαδήποτε χώρα – περιορίσαμε το χρόνο έκθεσης με τον περιορισμό των υπόλοιπων δραστηριοτήτων".
-Δεν υπάρχει πουθενά αναστολή λειτουργίας, αθλητικών επαγγελματικών κατηγοριών, σαν αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
"Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα επιδημιολογικά σαν χώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε και φυσικά και ο αθλητισμός. Να περάσουν λίγο οι γιορτές, να δούμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ. Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει και η αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορείς να ανοίξεις κάτι, αν δεν ανοίξουν πολλά πράγματα. Θα βγουν οι μαγαζάτορες να διαμαρτυρηθούν «γιατί όχι εμείς». Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει μοίρασμα των βαρών".
0 Σχόλια