Δεν είναι ώριμες επιδημιολογικά οι συνθήκες ώστε η Πολιτεία να κάνει «παραχωρήσεις» στο θέμα της διεξαγωγής προπονήσεων σε αθλήματα εθνικών κατηγοριών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές και διαβουλεύσεις που ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς έχει με εκπροσώπους Ομοσπονδιών και λιγκών.
"Όταν η Κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτα μέτρα και αυστηρό lock down σε περιοχές της Αθήνας (Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα) δεν μπορεί εμείς να λέμε πως θα ανοίξουμε τον Αθλητισμό" , σχολίαζε στέλεχος της Κυβέρνησης.
Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται τα πρωταθλήματα της SuperLeague, της Basket League, ενώ έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν αγωνιστικές δραστηριότητες (ομαδικές προπονήσεις) έλαβαν η VolleyLeague(Άνδρες) και η SuperLeague2.
Τι γίνεται με το μπάσκετ
Στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) με την ΕΟΚ προκειμένου το άθλημα να έχει μια «κοινή γραμμή» διεκδικώντας σταδιακά την επιστροφή των Εθνικών κατηγοριών (Α2, Β΄ , Γ΄ Εθνική, Α1 Γυναικών) στις προπονήσεις.
Από την συζήτηση που έγινε φάνηκε πως αυτό, την δεδομένη χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η ΕΟΚ διευκρίνισε πως δεν ήταν δική της απόφαση η αναστολή δραστηριότητας κι ούτε μπορεί να αποφασίσει μονομερώς για κάτι. Ο ΠΣΑΚ παρουσίασε πρόταση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει ο Σύνδεσμος ένα σημαντικό μέρος χρημάτων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για test.
Για τις τρεις κατηγορίες (Α2 Άνδρες, Β΄και Γ΄ Εθνική) υπολογίστηκε πως χρειάζεται κάθε εβδομάδα συνολικά ένα ποσό της τάξης των 22.550 ευρώ. Η σκέψη που ακούστηκε στο τραπέζι ήταν να συνεισφέρουν οικονομικά πέραν του ΠΣΑΚ και η Ομοσπονδία ή η Πολιτεία προκειμένου να εγγυηθούν για την ασφαλή επιστροφή των ομάδων στις προπονήσεις για ένα διάστημα 4 εβδομάδων και στη συνέχεια ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία να αποφασίσουν για τους αγώνες.
Επίσης, έγινε σαφές πως οι επιδημιολόγοι δεν δέχονται για την διεξαγωγή αγώνων τα (φθηνότερα) rapit test, αλλά απαιτούν αυτά να είναι μοριακά. Αυτό αυξάνει το κόστος. Στην πορεία η συζήτηση της ΕΟΚ και του ΠΣΑΚ περιστράφηκε περισσότερο στην Α2 η οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσει προτεραιότητα της προσπάθειας που θα γίνει στο μέλλον για σταδιακή επανέναρξη. Για την ώρα πάντως Πολιτεία και αρμόδιοι επιστήμονες δεν είναι θετικοί στο να επιτρέψουν διεξαγωγή προπονήσεων.
Αντίθετα, θυμίζουμε πως κανονικά θα ξεκινήσει προπονήσεις Εθνική ομάδα Γυναικών(στις 21/12). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΟΚ αυτό θα γίνει σε δύο γκρουπ ενόψει των υποχρεώσεών της για τα Προκριματικά του Eurobasket 2021.
Διαβάστε επίσης- Μαλακόπουλος: "Απευθύνομαι στα νέα παιδιά, μην απογοητεύεστε..."
Α1 Γυναικών- Η πρόταση του ΠΑΟΚ
Στον «αέρα» βρίσκεται και η Α1 Γυναικών στο Μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ πριν από ένα 48αωρο κατέθεσε μια πρόταση στην ΕΟΚ η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:
1. Μη υποβιβασμός καμίας ομάδας
2. Άνοδος από την Α2 των ομάδων που προβλέπονται από την προκήρυξη της κατηγορίας αυτής και μόνο. Σε περίπτωση αδυναμίας ανόδου αυτών οι θέσεις παραμένουν κενές και δεν αναπληρώνονται από τις υπόλοιπες βαθμολογικά ομάδες.
3. Σε περίπτωση ανόδου δύο ομάδων από την Α2, στο πρωτάθλημα 2021-2022 να προβλέπονται τέσσερις θέσεις υποβιβασμού στο πρωτάθλημα της Α’1.
4. Επειδή το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Χωρίς την πραγματοποίηση των αγώνων του δεύτερου γύρου.
5. Η βαθμολογία από την τρίτη θέση και κάτω θα είναι η βαθμολογία που θα έχει διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση των αγωνιστικών του πρώτου γύρου. Για τις θέσεις 1-2 θα πραγματοποιηθούν εναλλακτικά, είτε: Α) Αγώνες πλέι-οφ στα τρία νικηφόρα παιχνίδια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη της πρώτης και δεύτερης ομάδας, και σε περίπτωση που χρειαστεί πέμπτος αγώνας, εκείνος να γίνει σε ουδέτερο γήπεδο, είτε: Β) Ένας τελικός αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο μεταξύ των ομάδων 1-2 της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος.
Μπορείτε να διαβάστε όλη την πρόταση-επιστολή του ΠΑΟΚ στην ΕΟΚ ΕΔΩ
Stop σε Χάντμπολ και Βόλεϊ (Γυναίκες)
Σε αντίθεση με την Volley League η απάντηση της ΓΓΑ ήταν αρνητική σε αίτημα που κατέθεσε μέσω επιστολής η ΕΟΠΕ για την Α1 Βόλει Γυναικών. Επίσης, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση και για το Χάντμπολ με εκπροσώπους των αθλημάτων να εκφράζουν παράπονα για διαχωρισμούς: "Γιατί δόθηκε άδεια στην SuperLeague2 κι όχι σε εμάς;" λένε.
"Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκτιμώντας το επιδημιολογικό φορτίο που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων, απάντησε τελικά θετικά για τη Superleague 2 και τη Volley League ανδρών, δηλαδή τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες, που έχουν αθροιστικά 20 ομάδες. Σε ό, τι αφορά στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, παρέπεμψε τις αποφάσεις για αργότερα, όταν βελτιωθούν οι επιδημιολογικές συνθήκες στη χώρας μας", είναι η απάντηση της ΓΓΑ.
Θυμίζουμε πως ειδική άδεια για διεξαγωγή προπονήσεων έχουν λάβει για την προετοιμασία τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιακή αποστολή για τους Αγώνες του Τόκιο.
Ο κ. Μαυρωτάς επανέλαβε πρόσφατα: "Η επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας είναι κάτι που δεν περνάει μόνο από τα χέρια μας. Όπως σας έχω πει επανειλημμένα, δεν αποφασίζει ούτε ο Υφυπουργός, ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το ποια αθλητική δραστηριότητα ανοίγει και ποια όχι. Εισηγείται και επιχειρηματολογεί με τη βοήθεια και των Ομοσπονδιών και Διοργανωτριών Αρχών στους ειδικούς, οι οποίοι, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργεί η κάθε δραστηριότητα, εισηγούνται στην Κυβέρνηση…".
0 Σχόλια