Ημέρα συναντήσεων ήταν η σημερινή (4/2) για τον Αθλητισμό με τον Λευτέρη Αυγενάκη να υποδέχεται στο γραφείο του αντιπροσωπεία προπονητών και αθλητών από όλα τα σπορ. Το απόγευμα ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρουσία και του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά συζήτησε για δυο ώρες περίπου με τους: Γιάννη Γκαγκαλούδη, Νίκο Μπουντούρη, Σωτήρη Τσάτσο, Λευτέρη Τσαουσίδη και Γιάννη Αχιλλεόπουλο.
Η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, αγωνιστικά, ψυχολογικά) που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες, κάθε ηλικίας, έπειτα από τη συμπλήρωση τριών μηνών απραξίας, λόγω των έκτακτων μέτρων για τη πανδημία.
Ο Νίκος Μπουντούρης κατέθεσε προτάσεις ειδικά για τις Ακαδημίες. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε πως: "Τα παιδιά που στο σχολείο το πρωί συνυπάρχουν και σε κλειστούς χώρους ακόμα, αλλά-προσοχή- και στο διάλειμμα, το απόγευμα απαγορεύεται να κάνουν προπόνηση ακόμα και σε μικρότερες ομάδες".
Αναφέρθηκε η ανάγκη: "σύνδεσης των ηλικιακών συνόλων των ακαδημιών-συλλόγων με τα αντίστοιχα ηλικιακά σύνολα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Δημοτικό-Λύκειο-Γυμνάσιο.
Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν:
**Άνοιγμα Ακαδημιών, με διαβάθμιση προπόνησης. Στην αρχή, ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, Τρέξιμο χωρίς μπάλα ίσως, ατομική τεχνική, ενδυνάμωση.
**Άνοιγμα ακαδημιών οικονομικά σημαίνει πόρους για τον σύλλογο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Μετά από δύο μήνες προπονήσεων και συνδρομών, δημιουργείται μια οικονομική βάση λειτουργίας και για τα αγωνιστικά τμήματα των αντρών π. χ. που δεν φέρνει έσοδα στον σύλλογο αλλά έχει αρκετά έξοδα.
Έτσι επιτυγχάνουμε : α) Οικονομία στο κράτος, β)Κοινωνική πρόνοια για την υγεία σωματική και ψυχική, γ)εξασφάλιση ανοικτών χωρών-γηπέδων για ακαδημίες μπάσκετ που λειτουργούν αποκλειστικά σε κλειστό.
Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες του Υφυπουργείου, κατά τη διάρκεια αυτού του 2ου lockdown, προκειμένου να μην υπάρξει –αρχικώς- ολική διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας και κατόπιν να εγκρίνεται, σταδιακά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η επιστροφή σε προπονήσεις και αγώνες.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε: "Πρέπει να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη.Υπάρχει, όπως ξέρετε, μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή η δομή συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτή τη δομή οφείλουμε άπαντες να τη σεβόμαστε.
Όπως γνωρίζετε, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάσει των αιτημάτων των διοργανωτριών αρχών και της επεξεργασίας τους από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, εισηγείται στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα αθλήματα και τους όρους με τους οποίους δύναται να επανεκκινήσουν κι εκείνοι εισηγούνται θετικά ή αρνητικά στην Κυβέρνηση".
Πληροφορήθηκαν, μάλιστα και τις εισηγήσεις που κάθε εβδομάδα, κατατίθενται, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με αιτήματα επανέναρξης αγωνιστικών δραστηριοτήτων.
"Ο κ.Αυγενάκης συμφώνησε με το άνοιγμα κάποιων αθλητικών δραστηριοτήτων..."
Οι Γιάννης Γκαγκαλουδης, Νικος Μπουντούρης ,Λευτέρης Τσαουσιδης ,Σωτήρης Τσατσος και Γιάννης Αχχιλεοπουλος έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
"Η συνάντηση με τον Υφυπουργό κύριο Αυγενάκη και τον Γ. Γ Αθλητισμού κύριο Μαυρωτά, μετά από πρόσκληση τους, έγινε σε καλό κλίμα με διάρκεια δύο ωρών. Αναφερθήκαμε στις καθημερινές αγωνίες του χώρου μας, των αθλητών, των προπονητών και των οικογενειών τους.
Μιλήσαμε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά για άθληση. εξηγώντας τις τραγικές σωματικές και ψυχικές συνέπειες που έχει η αδράνεια αυτή στην εξέλιξη τους. Ο κύριος Αυγενακης μας άκουσε με σεβασμό και μας ανέλυσε την διαδικασία που ακολουθούν οι προτάσεις που στέλνει η Γ. Γ Αθλητισμού σε σχέση με τα πρωτόκολλα υγείας. Συμφώνησε επίσης ότι κάποια κομμάτια του αθλητισμού πρέπει να επαννεκινήσουν όπως:
Οι Ακαδημίες των συλλόγων να λειτουργήσουν παράλληλα με τα σχολεία, με διαβαθμίσεις στην μορφή προπόνησης(αριθμός παιδιών, ανοικτός χώρος κ.α).
Οι ερασιτεχνικες κατηγορίες κάποιων αθλημάτων, εάν και εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει άμεση οικονομική μέριμνα για τους αθλητές και τους προπονητές των ερασιτεχνικών κατηγοριών, μέσω των θεσμικών οργάνων στα οποία ανήκουν.
Τέλος δήλωσε σε εμάς ότι θα είναι ανοικτή η πόρτα του για τους ανθρώπους του αθλητισμού για να βοηθήσει άμεσα όπως μπορεί.
Να δηλώσουμε ότι οι πέντε που παραστηκαμε στην συνάντηση δεν έχουμε θεσμικό ρόλο εκτός από τον Γιαννη Αχχιλεοπουλο που εκπροσώπησε τους παίκτες του Βόλεϊ και αναπτύξαμε απόψεις για το κοινό καλό.
Η πρόσκληση έγινε μετά από το ενδιαφέρον του κυρίου Αυγενάκη σε σχέση με τις δηλώσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κοινωνικόαθλητική δραστηριότητα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα συνδυασμό με την πορεία μας στον αθλητικό χώρο.
Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να αναδείξουμε τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως τα ζούμε εμείς στην καθημερινότητα μας.
Ευχόμαστε να βοηθήσαμε και εμείς για κάτι καλύτερο στον αθλητισμό".
Στοιχεία του τελευταίου 3μήνου από τα τεστ που έγιναν στον αθλητισμό
(Αριθμός τεστ, Κρούσματα, Δείκτης θετικότητας):
SL1 (από 05/11/2020) 12.541 94 0,75%
SL2 (από 14/12/2020) 2.303 02 0,09%
ØEΣΑΚΕ 3.845 38 0,99%
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ 5.567 13 0,23%
(βόλεϊ Α-Γ, μπάσκετ Γ, πόλο Α-Γ, χάντμπολ Α-Γ)
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 3.310 04 0,12%
ΣΥΝΟΛΟ 27.566 151 0,55%
**Νωρίτερα, οι κ. Αυγενάκης και Μαυρωτάς είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, τους αντιπροέδρους Λίνο Χρυσικόπουλο και Βαγγέλη Μάντζαρη, καθώς και τον ταμία Φώτη Βασιλόπουλο.
Βάσει της απόφασης αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών μπάσκετ, για καταβολή 20.000€ προς κάλυψη των δαπανών για εβδομαδιαία τεστ στην Α2 κατηγορία των ανδρών, υπήρξε αναφορά προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για άδεια έναρξης προπονήσεων, παρότι σχετικό αίτημα δεν έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ από την ΕΟΚ.
Εφόσον δοθεί η άδεια, θα απομένει –για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις- η απαραίτητη δέσμευση της Ομοσπονδίας Μπάσκετ ότι θα εφαρμόσει πιστά όσα τα πρωτόκολλα ορίζουν.
Συμπεράσματα
Έγινε μια λεπτομερή καταγραφή αιτημάτων, εκ μέρους του υφυπουργού και της ΓΓΑ φαίνεται να υπάρχει διάθεση μεγαλύτερης συνεργασίας στο μέλλον. Παρόλα αυτά η γενικότερη κατάσταση τις τελευταίες ώρες (πιθανότητα εισηγήσης για νέο γενικό lock down και σκέψεις για κλείσιμο σχολείων λόγω της έξαρσης του κορονοϊού), δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών, μια υποεπιτροπή ειδικών (ιατρών) συνεδρίαζε από το μεσημέρι και πρότεινε να υπάρξει ένα νέο χρώμα στο χάρτη, το βαθύ κόκκινο, το οποίο να αποτυπώνει τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές! Σε αυτές εντάσσουν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, Για τις δύο τελευταίες προτάθηκε εφαρμογή ολικό lockdown! Για την Αττική, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι ειδικοί δεν συζητούν ακόμη ολικό lockdown.
0 Σχόλια