Η Εθνική Νέων απέφυγε τα χειρότερα μετά την νίκη της επί της Πολωνίας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 και πλέον το Σάββατο καλείται να αντιμετωπίσει την Σλοβενία για τις θέσεις κατάταξης (9-12). Μία ημέρα νωρίτερα η Εθνική μας ηττήθηκε σε νοκ άουτ αγώνα πρόκρισης από το Βέλγιο.
Μια χώρα που δεν έχει μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ, όμως διαθέτει ένα πρωτάθλημα (άσημο μεν) στο οποίο νεαροί παίκτες βρίσκουν χρόνο συμμετοχής.
Ο 19χρονος DeRidder πρώτος σκόρερ της Εθνικής Νέων Βελγίου (πέτυχε 19 πόντους απέναντι στην Ελλάδα), διακρίνεται με την Αντβέρπ στην οποία από τα 17 του έχει ρόλο (πέρσι είχε μ.ο. 10 λεπτά) ενώ περίπου 15 λεπτά ανά ματς παίζει ο Siebe Ledegen με την Okapi Alstar που ήταν επίσης στους διακριθέντες (12π., 5 ριμπ).
Όσο για το πρωτάθλημα του Βελγίου; Αυτό που τηρείται εκεί είναι η υποχρεωτική παρουσία 6 γηγενών σε κάθε ομάδα ανεξαρτήτως ξένων παικτών. Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα συζήτηση για αύξηση σε 7 συμβόλαια ξένων παικτών με την προϋπόθεση πως δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες θα έχουν μόνο οι 6 και οι οποίοι θα μπορούν να εναλλάσσονται, χωρίς να χρεώνεται “αλλαγή ξένου” στον εκάστοτε σύλλογο.
Μιλώντας παλαιότερα στο Sportbubble ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής, Γιώργος Καράγκουτης είχε πει :«Σας πληροφορώ πως εάν η δυνατότητα της χρησιμοποίησης των έξι ξένων υπήρχε και στο παρελθόν, στην εποχή μου ή και πιο πίσω , πολλά παιδιά ενδεχομένως να μην έκαναν την καριέρα που έκαναν γιατί δεν θα είχαν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Όλοι θα προτιμούσαν τους ξένους».
Το 2020 μόνο το13 % των παικτών είχε ηλικία μικρότερη των 21 ετών στην Basket League.
Όμως και οι προηγμένες μπασκετικά χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) χρησιμοποιούν πολλούς ξένους παίκτες. Με μια διαφορά: Διαθέτουν καλύτερη δομή , οργάνωση και αξιοζήλευτα αναπτυξιακά προγράμματα. Με αφορμή τα τελευταία αποτελέσματα και της Εθνικής Παμπαίδων στο πρόσφατο Τουρνουά Φιλίας, ακούσαμε ξανά σχετικά με το INSEP το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της Γαλλίας από το οποίο έχουν αναδειχθεί δεκάδες διεθνείς παίκτες και λειτουργεί με έξοδα του γαλλικού κράτους. Η Ακαδημία εδρεύει έξω από το Παρίσι σε μια τεράστια έκταση με αθλητικές εγκαταστάσεις και κοιτώνες και κάθε χρόνο υποδέχεται τους πιο ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες της χώρας σε πλειάδα αθλημάτων. Το INSEP όμως ΔΕΝ είναι το μοναδικό «εργαλείο» της Γαλλικής Ομοσπονδίας αλλά ένα από αυτά.
Στην Ιταλία στην Ισπανία υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός επαγγελματικού μπάσκετ και της διαδικασίας ανάπτυξης. «Οι επαγγελματικές ομάδες κάνουν την …δουλειά τους και εμείς την δική μας. Για εμάς δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αν οι επαγγελματικές ομάδες προωθούν ή όχι νεαρά ταλαντούχα παιδιά. Εμείς πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Να δουλεύουμε, να παράγουμε, να διδάσκουμε σε όσο δυνατόν υψηλότερο επίπεδο. Προσωπικά έχω την τύχη να εργάζομαι σε μια ομάδα που δίνει μεγάλο βάρος στο αναπτυξιακό σκέλος», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ιγνάσιο Ρόμπλες εκ των κόουτς των ''Los Guindos'' της καταπληκτικής Ακαδημία μπάσκετ της Ουνικάχα Μάλαγα.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα προσπαθεί να πάρει… μπρος μετά από πολλά χρόνια αδράνειας. Για πρώτη φορά (μετά από καιρό) προπονητές ταξίδεψαν στην επαρχία, έκαναν δεκάδες …zoom, συζήτησαν, ανέλυσαν, προβληματίστηκαν , διαφώνησαν. Είδαμε εργοφυσιολόγο σε προπονήσεις, δημιουργήθηκαν data με χρήσιμες πληροφορίες για κάθε παίκτη… Έγινε η καταγραφή όλου του δυναμικού των ομάδων όλων των ηλικιών.
Διοργανώθηκε το 1ο τουρνουά «Rising Stars». Άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος «Big Greeks» για εξιδικευμένες προπονήσεις των υψηλόσωμων παικτών από όλη την Ελλάδα σε τριήμερα προπονήσεων. Διοργανώθηκαν πιλοτικά τουρνουά σε επιλεγμένες περιοχές (Χίος, Σάμος, Κοζάνη, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Αθήνα) για μαθητές του Δημοτικού (mini μπάσκετ), της πρώτης και της δευτέρας Γυμνασίου (Παμπαίδες Β’).
Για την ώρα αυτό στο οποίο στοχεύει η ΕΟΚ είναι η λεπτομερής καταγραφή του έμψυχου υλικού νεαρών ηλικιών, ώστε να δημιουργηθεί η βάση μιας πυραμίδας.
Δεν λειτουργούν όλα άψογα:
***Οργανωτικά οι Εθνικές ομάδες είχαν (και έχουν) θέματα. Δεν θα επεκταθούμε στο θέμα των επιλογών παιδιών και της αξιοκρατίας. Θα περιμένουμε για να δούμε αν οι νοοτροπίες του παρελθόντος επιστρέφουν…
***Έχουμε απορίες σχετικά με το πανελλήνιο πρωτάθλημα U21 και πώς αυτό θα λειτουργήσει. Είναι αξιοπερίεργο πως δεν έγινε διαβούλευση με τις ομάδες για την διεξαγωγή του.
*** Η νέα ΕΟΚ πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε εκπροσώπους αθλητών ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά 12, 13 , 14 ετών. Δεν «δαιμονοποιούμε» τους μάνατζερς. Αλλοίμονο όμως αν χαθεί το μέτρο…
***Η νέα ΕΟΚ πρέπει να καταλήξει σε ένα δίκτυο προπονητών με τους οποίους θα συνεργαστεί και για την μετεκπαίδευση των οποίων(σεμινάρια, επισκέψεις σε συλλόγους με αξιόλογα προπονητικά προγράμματα) πρέπει να μεριμνήσει.
Το restart έγινε, θέλει υπομονή μεγάλη για να αποφέρει καρπούς.
0 Σχόλια