Ακούμε χρόνια τώρα για το παράδειγμα της Ισπανίας, της Γαλλίας και πόσο υποδειγματικά λειτουργούν έχοντας δομήσει ένα σταθερό οικοδόμημα από τα θεμέλια ως την κορυφή. Τα αποτελέσματα στο Ευρωμπάσκετ 2022 επανέφεραν αυτόν τον προβληματισμό αν και δεν είναι απόλυτα ακριβές πως η δυναμική ενός πρωταθλήματος αντανακλά άμεσα στην εικόνα μιας Εθνικής.
Το θέμα μας δεν είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές τις σχολές(Γαλλία, Ισπανία, Λιθουανία). Το θέμα είναι πως η χώρα μας λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις… τριτοκοσμικά ακόμη και σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα όπως της Γερμανίας.
Αλήθεια τι κρύβεται πίσω από την …βιτρίνα της Γερμανικής ομάδας που εντυπωσίασε σε αυτό το Ευρωμπάσκετ με τις εμφανίσεις της κατακτώντας την 3η θέση κερδίζοντας μεταξύ άλλων Γαλλία, Λιθουανία και Ελλάδα παίζοντας ένα ομορφότατο μπάσκετ παρά τον τελικό αποκλεισμό της;
Λοιπόν, η πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος αποτελείται από 18 ομάδες. Η πληρότητα στα περισσότερα γήπεδα αγγίζει το 100%. Κάποιες παραδοσιακές ομάδες όπως η Ούλμ και η Μπάμπεργκ είναι μονίμως sold out. Υψηλές επιδόσεις όμως σε επίπεδο εισιτηρίων έχουν η Άλμπα, η Βόννη, η Μπάγερν, η Όλντενμπουργκ, η Γκέτιγκεν… Η Μπράουνσβάιγκ ομάδα στην οποία εργάζεται ως ασίσταντ κόουτς ο δικός μας Κώστας Παπάζογλου κόβει κατά μέσο όρο 3.000 εισιτήρια ανά ματς.
**Η αδειδότηση συμμετοχής ομάδων στο πρωτάθλημα περνάει από τρία στάδια. Κάθε ομάδα καταθέτει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται πολύ πριν τελειώσει το προηγούμενο πρωτάθλημα. Ο έλεγχος είναι εξονυχιστικά σχολαστικός. Δεν νοείται ομάδα να μην λειτουργεί με συνέπεια στο οικονομικό. Αν συμβεί αυτό τότε πολύ απλά δεν παίζει στο πρωτάθλημα. Οι ομάδες οφείλουν να παρουσιάσουν ένα μεγάλο ποσό με την μορφή εγγυητικής για τα μπάτζετ που παρουσιάζουν.
**Το κράτος έχει μέσω ενός φορέα τον εποπτικό έλεγχο του πρωταθλήματος. Καμία ομάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει τεράστια μπάτζετ χωρίς να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Γενικότερα τα μπάτζετ των ομάδων για παίκτες στη Γερμανία δεν είναι μεγάλα (συγκριτικά με Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία), υπάρχει ωστόσο μεγάλη συνέπεια ως προς τις συμφωνίες.
Όλες οι ομάδες της Μπουντσελίγκα υποχρεούνται μεταξύ άλλων να διατηρούν Τμήματα Υποδομής(Ακαδημίες) με υποχρεωτική συμμετοχή σε πρωταθλήματα U14, U16, U18.
**Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα η δουλειά και το έργο που παράγουν αρκετοί σύλλογοι σε αυτόν τον τομέα (στο αναπτυξιακό κομμάτι) είναι εντυπωσιακά ποιοτική.
Τέλος, όλες οι ομάδες οφείλουν υποχρεωτικά να έχουν τμήματα μάρκετινγκ-χορηγιών, αλλά και να φροντίζουν για την λειτουργικότητα των γηπέδων τους. Ειδική επιτροπή εξετάζει κάθε χρόνο την κατάσταση των εγκαταστάσεων και κάνει παρατηρήσεις προκειμένου να διορθώνονται κακώς κείμενα.
Όσο για την ανταγωνιστικότητα των ομάδων τους; Αν αθροίσουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων 3-4 ετών των ελληνικών συλλόγων στο BCL κόντρα σε γερμανικούς μάλλον θα απογοητευτούμε. Θυμίζουμε αναφορικά με το θέμα της δημοτικότητας πως το μπάσκετ στην Γερμανία δεν βρίσκεται καν στην 2η θέση. Το θέμα δεν είναι πως στραβά… αρμενίζουμε τα τελευταία χρόνια ως ελληνικό πρωτάθλημα. Το θέμα είναι πως επί σειρά ετών δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας προκειμένου να γίνει επιτέλους ένα νέο ξεκίνημα.
0 Σχόλια