Looking For Anything Specific?

Άκου να δεις κόουτς…

 



Όπως σε κάθε χώρο, έτσι και στο μπάσκετ (αναφερόμαστε στο αναπτυξιακό σκέλος) παρατηρούνται προβλήματα και … «αρρυθμίες» πολλές από τις οποίες εστιάζονται στην έλλειψη καταρτισμένων, όχι μόνο τεχνικά αλλά και παιδαγωγικά, προπονητών. Tο όνομα, το brand μιας Ακαδημίας δεν αποτελεί πάντα εχέγγυο σωστής επιλογής ομάδας για ένα νεαρής ηλικίας παιδί από τους γονείς. 
 Ας έχουν όμως και οι προπονητές υπόψη τους τα εξής:

 **Κόουτς, τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ανάγκη από καθοδήγηση. Πόσο λάθος είναι να συνεχίζεις να ασχολείσαι με αναπτυξιακά τμήματα όταν ποτέ σου δεν έχεις παρακολουθήσει ούτε μισό σεμινάριο, δεν έχεις αφιερώσει χρόνο για την δική σου εκπαίδευση, δεν έχεις ιδέα από βασικές αρχές ψυχολογίας ώστε να διαχειριστείς καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. 

 **Κόουτς, είναι «παράσημο» και μεγάλη ανταμοιβή να λέει στο μέλλον ένας παίκτης για σένα πως «με έκανες καλύτερο άνθρωπο». Καλές οι επιτυχίες, οι νίκες , οι προκρίσεις σε προπαιδικά ,παιδικά, εφηβικά, καλές και οι φιλοδοξίες σου όμως υπάρχουν περισσότερο σημαντικά πράγματα στη ζωή. 

 **Κόουτς, μίλα στα παιδιά, εξήγησε στον καθένα τον ρόλο τους. Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου προκειμένου να γνωρίζει κι ο 12ος παίκτης στον πάγκο τι ακριβώς θέλεις και περιμένεις από αυτόν. 

 **Κόουτς, πρέπει πάντα να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως προετοιμάζεις τον αυριανό φίλαθλο που θα πάει μετά από χρόνια να παρακολουθήσει αγώνες μπάσκετ. Ενδεχομένως ετοιμάζεις τον αυριανό διαιτητή. Μέσα από την στάση σου, μπορείς να κάνεις ένα παιδί είτε να αγαπήσει ,είτε να απομακρυνθεί εντελώς από το μπάσκετ. 

 **Κόουτς, πόσο μικρόψυχος μπορείς να είσαι όταν με το τέλος της σεζόν φτάνεις στο σημείο να κατηγορείς παίκτες σου ως υπαίτιους για την πορεία της(παιδικής ή εφηβικής) ομάδας προκειμένου να δικαιολογήσεις την δική σου ανεπάρκεια; 

 **Κόουτς, προπονείς εφήβους, παιδιά 15, 16, 17 ετών. Δεν είναι επαγγελματίες, δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια. Πόσο ανέντιμο είναι να λες στα μέσα της χρονιάς «θα διώξω τον τάδε ή τον δείνα παίκτη» επειδή κρίνεις πως δεν αποδίδουν σύμφωνα με τα στάνταρ σου; 

 ** Κόουτς, να σου θυμίσω πως κοουτσάρεις παιδιά που τυγχάνει να έχουν και μαθητικές υποχρεώσεις. Κάποιοι από αυτούς δίνουν και πανελλήνιες εξετάσεις. Πόσο ανεγκέφαλος μπορείς να είσαι όταν φτάνεις στο σημείο να κατηγορείς παίκτη σου γιατί δεν πήγε σε ένα φιλικό που μάλιστα έγινε εκτός ώρας προπόνησης επειδή το παιδί είχε το «θράσος» να πάει φροντιστήριο; 

 **Κόουτς, ελάχιστα παιδιά θα παίξουν επαγγελματικά και το ξέρεις. Αυτό δεν είναι δικαιολογία να μην τους διδάσκεις με συνέπεια τα βασικά του μπάσκετ. Δεν μπορεί από την μια πλευρά η ποιότητα της προπόνησης να είναι χάλια επειδή βαριέσαι ή επειδή είσαι κακοπληρωμένος κι από την άλλη να έχεις απαιτήσεις για νίκες και μετάλλια.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια